Follow me:

Mine beste tips til nye studenter på litteraturvitenskap

Jeg er ferdig med første året på en bachelor i allmenn litteraturvitenskap ved universitetet i Oslo og skal snart kaste meg ut i år nummer to. Dette gjør meg veldig langt fra noen ekspert, men det gjør at jeg vet liiitt mer enn deg som skal begynne på litteraturvitenskap for første gang i høst. Derfor vil jeg dele det jeg har lært (og heller la deg gjøre dine helt egne feil).

 • Lær hvor biblioteket er og BRUK det. Noen bøker vil du gjerne markere i, skrive egne notater i og ha for alltid – andre vil du bare pløye igjennom. Bonus hvis du finner en bok en eller annen flink student faktisk har skrevet skikkelig bra notater i margen på. (Det er ikke lov å skrive i bøkene, men det skjer og det er ganske digg). Husk også at biblioteket har alle pensumbøkene du bruker ofte og sikkert har kjøpt, i tilfelle du har glemt noe hjemme.
Mine beste tips til studenter på litteraturvitenskap-
 • Husk at det ikke bare er universitetsbiblioteket som kan ha det du leter etter. I Oslo er også Deichman en god venn. Der kan du bestille bøker fra biblioteker over hele Oslo og få de levert til ditt lokale bibliotek.
 • Ikke fortvil over prisen på bøkene. På andre retninger får de nye bøker for hvert nye emne, det gjør ikke vi på litteraturvitenskap. Mange av bøkene kommer du til å bruke igjen og igjen. (Derfor er det bedre å kjøpe disse bøkene så du står fritt til å notere som du vil). Men prisen første semester kan absolutt være overveldende. Derfor:
 • Kjøp pensum brukt! I motsetning til mange andre studier byttes ikke bøkene i Litterturvitenskap ut så ofte, så her er det gode bruktmuligheter. Sjekk ut ibok, bookis og facebooksider for kjøp og salg av pensumlitteratur på ditt studiested.
Mine beste tips til nye studenter på litteraturvitenskap
 • Les mer av faglitteraturen første semester enn jeg gjorde. Det første emnet man har på litteraturvitenskap på UiO er LIT1301, et 20 poengs emne om vestens litteratur fra antikken til 1700. Det er mye forskjellig stoff. Og dette avsluttes før jul med en skoleeksamen hvor man kan få hva som helst. Selv ble jeg så stresset for å få noe jeg ikke kunne at jeg hoppet over mye av faglitteraturen og leste mer på selve tekstene. Det angret jeg selvfølgelig på senere, når jeg trengte den kunnskapen. Ikke gjør det.
 • Det jeg sa med at hva som helst kan komme på eksamen er bare delvis riktig. Du får ikke det de hadde på eksamen forrige semester eller det du skrev oppgave om tidligere i semesteret (ofte brukes fjorårets eksamen som oppgaver). Derfor: hvis du må kutte noe å lese, kutt her. Selv leste jeg bare så vidt på det som hadde vært på eksamen de to siste semestrene.
 • Skaff deg en kollokviegruppe. Gjerne med 4-5-6 personer, sånn at det fortsatt er noen igjen som kan møtes hvis det blir sykdom og frafall. Dette er ikke bare for bra læring, men også fordi det er veldig viktig å snakke med noen andre når ting går litt trått. Ellers risikerer du å sitte igjen med et inntrykk av at alle andre nailer dette. (de gjør ikke det)
 • Bli med i en forening! Ja, det sier alle, men på litteraturvitenskap er det ekstra viktig. Det er lite obligatorisk opplegg på studiet, og det kan derfor ta lengre tid å bli kjent og få seg et nettverk. Velger du en litteraturbasert forening kan du i tillegg ofte få bonusen å bli kjent med eldre litteraturstudenter med masse bra tips.
 • Sparknotes! (og annet google har å by på) Bruk det for alt det er vært! Ikke som kilde i oppgave selvfølgelig, men når du skal lese igjennom åtte dikt før seminaret og ikke aner hva Wergeland prøvde å si. Eller når du ikke ble ferdig med boka og trenger et lite handlingsreferat. Dette er også supert for å få med seg litt samtidig kontekst vi ikke klarer å plukke opp i nåtiden.
 • Bruk fagsiden!
 • Foreleserne og seminarlederne er gode i litteratur, ikke IT. Ta derfor et ekstra kritisk blikk på timeplanen. Så slipper du å møte opp til en forelesning som ikke finnes, men ingen skjønte hvordan de fjernet fra timeplanen. Enda en god grunn til å ha en god kollokviegruppe å rådføre seg med.
 • Og til dere som skal begynne på Blindern: Det er mange forskjellige bygg, og noen er veldig forvirrende. Plutselig skal du ha seminar på andre siden av campus i en av realfagsbygningene om ti minutter. Sjekk på forhånd.
 • Vær også obs på at HF-bygningene på Blindern er veldig forvirrende. Niels Trewschows hus, P.A. Munchs hus og Henrik Wergelands hus er SAMME hus, bare forskjellige deler. I know…

Jeg har selv lært masse av andre studenter, så til høsten må jeg prøve å følge det jeg har hørt mest, nemlig å ta LIT2000 VELDIG seriøst. Muntlig eksamen, here I come…

Mine beste tips til nye studenter på litteraturvitenskap.

Masse lykke til!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.